Ga naar de hoofdinhoud

Ga terug naar overzicht

Reuzenkrab ‘Crabzilla’ komt naar Sea Life Scheveningen

  • vrijdag 1. juni 2012
  • Reuzenkrab, Crabzilla

1973653 709201215814038 1412897189853912784 O

De grootste levende krab die ooit te zien was in Europa zal op dinsdag 3 augustus naar Scheveningen komen.

‘Crabzilla’ is een Japanse reuzenspinkrab (Macrocheira kaempferi) die eind verleden jaar werd gevangen in de Stille Oceaan. Hij werd eerst opgevangen in het Sea Life Centre in Birmingham (UK) en verhuisde vervolgens naar SEA LIFE Blankenberge.

Crabzilla is een volwassen krab waarvan de spanwijdte van de scharen méér dan 3,5 meter bedraagt. Volledig volgroeid wordt een reuzenspinkrab tot 4,5 m. groot. Niet alleen door zijn afmetingen is deze krab een monsterlijke verschijning: de krab heeft veel weg van een spin en is daardoor voor velen nog afschrikwekkender.

“We zijn zeer blij dat we Crabzilla aan het Nederlandse publiek kunnen tonen, het betreft een prachtig en uniek exemplaar ” aldus Marjolein Kemna hoofd dierenverzorging van Sea Life.

Reuzenkrabben komen voor op de zanderige bodems langs de kusten van Japan, China en Taiwan op een diepte van 200 tot 300 meter. Ze bewegen zich langzaam voort op de bodem van de zee. De vrouwtjes zetten hun eitjes af in ondiepe wateren vlak bij de kust. De soort wordt bevist maar het vlees geldt als minder smakelijk.

Crabzilla zal dinsdag 3 augustus van Blankenberge naar Scheveningen worden gereden in een speciale koelwagen voorzien van een aangepast reservoir en luchtpompen. Vervolgens zal het dier bij aankomst direct bij de andere zeedieren worden geplaatst.

Crabzilla is een mannetje, weegt 15 kg en is ongeveer 40 jaar oud. Net zoals alle krabben is Crabzilla een aaseter die zich voedt met mosseltjes, zeesterren, dode vissen en zeewier. Zijn menu in Scheveningen zal voornamelijk bestaan uit inktvis, wijting en mosselen.